Jesteśmy pismem, którego pierwszy numer pojawi się na rynku w marcu przyszłego roku, ale także wydawnictwem książkowym.
Nie chcemy ściągać do siebie wielkich nazwisk znanych autorów (choć i tacy z pewnością się u nas pojawią), chcemy przede wszystkim pokazać zupełnie nowych ludzi. Wierzcie mi, ci którzy już wydali książki niczym się od Was nie różnią, prócz talentu mieli zwykle szczęście. Niektórzy są faktycznie wspaniali, ale niektórzy z nich piszą gorzej, niż większość z Was na tym forum.
Znam te realia, bo udało mi się dekadę temu opublikować kilka tekstów (w tym "Artefakt" , który za sprawą Rocha Siemianowskiego można odsłuchać także jako audiobook) i wiem, jak ciężko jest się przebić bez pomocy. Mój debiut zawdzięczam Eugeniuszowi Dębskiemu, bez którego pewnie nikt nie spojrzałby na moje prace, bo po co czytać anonimowego autora?...
Jeśli chcecie pomóc budować nowe pismo, macie w szufladach niepublikowane opowiadania, zamieścimy je: dobre na portalu, świetne w piśmie. Wysyłajcie swoje powieści. To, co uznamy za warte wydania - wydajemy na własny koszt, sami zrobimy korektę i redakcję tekstu, zapewnimy reklamę i dystrybucję. Chcemy zarobić - pewnie, bo o to chodzi, ale nie kosztem autora. Na pewno odpowiemy na każdy mail.
Jeśli zaś znacie kogoś, kto lubi pisać o grach, filmie, muzyce, książce, sporcie, polityce czy o czymś innym ciekawym, chce robić relacje z koncertów czy innych wydarzeń - zapraszamy.
Za najlepsze rzeczy zapłacimy (te, które znajdą się na papierze), postaramy się wynagrodzić też stałych współpracowników. Na początku sami będziemy stawiać pierwsze kroki, więc nie nastawiajcie się na duże kwoty, na razie będzie symbolicznie, jednak wszystko zależy od nas i materiałów jakimi będziemy dysponować.
Aha - do pisma dołączana będzie płyta, więc jeśli ktoś z Was zna muzyków, twórców gier, nawet małych - też zapraszamy. A pisałem już, że muzykę na płytach też będziemy wydawać? Kilka kolejnych projektów rozwoju Konturów jest już w realizacji, będziemy starali się ciągle czymś zaskakiwać.
mój mail to dariusz.jasinski(at)kontury.net.
Zapraszam na kontury.net serwis dopiero ruszył i pełną parą pracować zaczniemy dopiero od stycznia, ale już funkcjonujemy.
Już teraz zapraszam też do udziału w konkursie literackim związanym z Euro 2012. Regulamin powinien pojawić się na stronie w poniedziałek. Możecie już jednak zacząć działać. Poszukujemy szesnastu opowiadań o tematyce piłkarskiej. Może być fantastyka, obyczaj, horror, dramat - wszystko, co podsunie Wam wyobraźnia. Wybrane teksty znajdą się w antologii wydanej przed turniejem. Autorzy będą oczywiście wynagrodzeni tantiemami ze sprzedanych książek.
I jeszcze raz dziękuję administracji za umożliwienie wstawienia na forum mojego postu. Mam nadzieję, że wspólnie wylansujemy kilka gwiazd polskiej literatury!
Pozdrawiam, Dariusz S. Jasiński
redaktor naczelny
Magazynu Kontury